Co s tím?

06.06.2014 16:46

Osobně se považuji za experta skoro na všechno. Ale teď mi nějak došly nápady. Ale říkám si: mám kolem sebe spoustu chytrých lidí, tak třeba někdo z nich po přečtení tohoto příběhu bude mít nápad.

Obrátil se na nás jeden klient. Mladý muž, z normální rodiny, kde všichni pracují a snaží se plnit své závazky. Ale jak známo, chodit do práce ještě neznamená dostat za ní zaplaceno. Takže díky dlouhým měsícům bez výplaty nakonec museli dát do zástavy svůj byt, svou střechu nad hlavou. Samozřejmě nebankovní hypotéka. 250 tis za byt s hodnotou okolo 800 tis. 

K tomu nějaká kreditka na 50 tis, kterou se nepodařilo splatit. Byla zesplatněna. Klient se bankou dohodl na umoření dluhu a po získání již placeného zaměstnání několik let pravidelně splácel až nakonec těch 50tis umořil.

Jenže co s dluhem na bytě? Přefinancujeme to a bude to! Omyl. Nepřefinancujeme. Pro banky jsme „nečistí v registrech“ a budeme dokud to tam bude vidět (v současnosti lze vidět 5 let zpět).

Tak to budeme splácet! Tak jo. Jenže z 250 tisíc se rázem stalo 730 tisíc, na které nebankovní poskytovatel navýšil svou pohledávku. A taky už to poslal k exekutorovi. O střechu nad hlavou zatím nepřišli jen díky tomu, že se rodiče klienta, na které je byt napsaný, rozhodli jít do insolvence.

Možná si říkáte: můžou si za to sami, měli se chovat zodpovědněji. Ano, můžou. Uvěřili, že solidně a přátelsky vypadající nebankovní poskytovatel úvěrů jim nechce vzít střechu nad hlavou. Teď už vědí, že udělali chybu.

Ale zpět k otázce: co s tím? Zaslouží si takoví lidé pozornost někoho jiného než finančních supů, kteří by se rádi popásli na jejich mršině? Máme prostě jen konstatovat, že v této situaci není pomoci a nejlepší bude, když se s míří s tím, že o byt přijdou? Nebo jim máme nějak pomoct? Ale jak? Standardní postupy bankovní i investorské tu bohužel nezafungují. Dluh je příliš vysoký.

Snad jedině, že by se našel dobrodinec, nebo více dobrodinců, kteří by chtěli v takových případech pomoci. Kdyby se totiž našli investoři, kteří by byli schopni dát dohromady oněch 730 tis, alespoň na 5 let, situaci by to řešilo. Peníze by byly kryté nemovitostí a ještě by se do toho vešel nějaký úrok. Klidně 6% p.a. Kdo vám to dneska dá?

Mimochodem nedávno se psalo o tom, že jeden Brněnský bar vybral od svých fanoušků 1 milion korun, když jim nabídl právě oněch 6% zhodnocení. Trvalo to celou jednu hodinu a zájem byl tak vysoký, že by klidně vybrali miliónů 7, kdyby chtěli. Jenže to je bar. Má své fanoušky, svou věrohodnost, svou popularitu i své možnosti. Ale co malý český člověk, který se jen prostě snaží udržet si střechu nad hlavou? Pomůžeme mu nebo nad tím mávneme rukou?

 

Jakub Hermánek

zakladatel projektu Hypotex.cz

hermanek@hypotex.cz
tel: 736 681 747

 

Zpět

Vyhledávání

© 2014 hermanek agentura s.r.o. Všechna práva vyhrazena.